Virus ušao u samo 14% domova za decu, odrasle i stare u Srbiji!

Dok epidemija, barem kada je o Evropi reč, kreće silaznom putanjom, države svode svoje bilanse kada je reč o različitim izazovima kojima su bile izložene.

Podaci Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije govore da je situacija kada je reč o domovima za decu, odrasle i stare bila mnogo bolja nego u većini evropskih i zemalja u regionu.

Republika Srbija i AP Vojvodina su osnivači 74 ustanove socijalne zaštite sa kapacitetom od 14.512 korisnika:

- 57 ustanova za odrasle i starije: 9 domskih odeljenja pri centrima za socijalni rad;
- 23 gerontoloških centara; 
- 8 domova za smeštaj odraslih i starih, 3 ustanove za smeštaj osoba sa invaliditetom;
- 14 ustanova za smeštaj osoba sa mentalnim i intelektualnim teškoćama;
- 17 domova za decu i mlade: 10 domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, 3 zavoda za vaspitanje dece i omladine i 4 ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju).

Broj zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika čiji je osnivač Republika Srbija i AP Vojvodina i organizacijama socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih je 8.875. Ukupan broj privatnih domova za smeštaj odraslih i starijih na teritoriji Republike Srbije je 229 sa kapacitetom od 8.617 korisnika i oko 3.000 zaposlenih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od početka marta 2020. godine, odnosno od pojave virusa u Republici Srbiji, vodi evidenciju o inficiranim i potencijalno inficiranim korisnicima i zaposlenima u sistemu socijalne zaštite, o čemu objavljuje saopštenja za javnost na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji i dostavlja informacije Ministarstvu zdravlja, radi obaveštavanja javnosti.

Pojava virusa je zabeležena u svega oko 14% ustanova/domova za smeštaj korisnika što je, imajući u vidu daleko manji procenat obolelih od zemalja u okruženju i drugih međunarodnih iskustava tj. obim pandemije i posledice u pojedinim zemljama, po mišljenju stručne javnosti odličan rezultat. Naime, virus je registrovan u 43 ustanove/doma za smeštaj, najveći ukupan broj obolelih korisnika je bio 574, ili 2,48% od ukupnog broja korisnika i taj broj je zabeležen 30.04.2020 godine. 

Najveći ukupan broj obolelih zaposlenih je 149 ili 1,25% od ukupnog broja zaposlenih, taj broj je zabeležen na dan 26.04.2020. godine.

Kako saznajemo, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja vodilo je svakodnevnu evidenciju o događanjima u domovima koji su u njihovoj nadležnosti što je dovelo do rezultata koji su znatno bolji od evropskog proseka.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Ilustracija

Pogledajte još