FIFA razmšlja o promenama pravila za naredni Mundijal

BEOGRAD/CIRIH, 5. januara 2011. (Beta) - Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater izjavio je danas da bi na Mundijalu 2014. godine ponovo moglo da se uvede pravilo zlatnog gola kojim bi se odlučivali produžeci.

Razlog je želja da se poboljša kvalitet fudbala na Svetskom prvenstvu zbog čega se razmišlja i o ukidanju produžetaka, pa i promeni načina bodovanja u grupnoj fazi.

"Trenutno se za pobedu dobijaju tri boda, a za nerešen rezultat jedan, ali o tome možemo da diskutujemo. Pitanje je i da li je produžetak jedina mogućnost u slučaju nerešenog rezultata u nokaut fazi", rekao je Blater u intervjuu za sajt FIFA.

"Ako i ostanemo pri produžecima kako bi mečevi trebalo da se završavaju? Vredi li još jednom razmotriti pravilo zlatnog gola? Neki ljudi ga vole, neki ne, ali i o tome možemo da razgovaramo", dodao je predsednik Blater.

Pravilo zlatnog kola, po kome pobedjuje tim koji postigne prvi gol u produžetku, važilo je na Mundijalima 1998. i 2002. godine, kao i na Evropskim prvenstvima 1996. i 2000.

Potom je oprobano i pravilo srebrnog gola, po kome ne mora da se igra drugi produžetak, ali se potom odustalo od obe ideje jer su mnogi timovi igrali previše odbrambeno u produžecima, ne želeći da rizikuju.

Prošlogodišnji Mundijal u Južnoj Africi, ipak, ponovo je pokrenuo debatu, pošto je kvalitet fudbala na njemu po opšoj oceni bio vrlo loš. FIFA je zato i osnovala "Radnu grupu fudbal 2014" čiji je zadatak da igru učini atraktivnijom za Svetsko prvenstvo u Brazilu.

Blater je naveo i da će utakmice u Brazilu suditi samo profesionalni arbitri.

"Danas su treneri profesionalci, igrači takođe i nema razloga da i sudije ne budu", naveo je Blater.

FIFA u 2011. godini neće polemisati samo o reprezentativnom fudbalu, već i o klupskom.

"Veliki problem je kalendar takmičenja. Timovi u ligama sa po 20 klubova igraju 38 prvenstvenih utakmica plus kup mečeve i međunarodne duele. Tako se stvara sukob interesa između reprezentacija i klubova", ocenio je Blater.

Pogledajte još