PRAVILNO IZABERITE VID REKREACIJE: Planirali ste da trčite i vozite rolere, pazite jer nisu sve vežbe za vas

Temperatura koja se bliži 30. podeljku i ukidanje vanrednog stanja poziv su građanima Srbije da izađu u prirodu, poštujući pravilo fizičke distance. Iako su otvorene teretane, stručnjaci preporučuju da se vežba napolju. Veliki je broj aktivnosti kojima možete tako da se bavite, ali nisu uvek sve aktivnosti namenjene vama.

Napomena: Pre svake fizičke aktivnosti potrebno je da se dobro zagrejete, a posle njih istegnete.

Brzo hodanje

Ovo je aktivnost koja se preporučuje svima: i mladima i starima, i gojaznima i zgodnima. Osim toga što ćete se pošteno preznojiti, ako uspete da držite ritam, ubrzaćete cirkulaciju i zategnuti mišiće butina i zadnjice. Ne zaboravite da udišete vazduh na nos, a izdišete polako kroz usta.

Trčanje

Ako trčite na tartanu ili na trim stazi, a pritom ste u formi, imate odgovarajuće patike i znate pravilno da trčite - samo napred. Ako tokom vanrednog stanja niste mogli da držite distancu od frižidera, znajte da nećete istopiti masti laganim džogingom. Osim zadnjice i butina, dobićete i lepo oblikovane mišiće potkolenice. Razmislite o kombinovanju trčanja i brzog hoda.

Vožnja bicikla

Ne samo da je ekološko prevozno sredstvo, već može da bude i odličan kardio-trening. Vožnjom bicikla u prirodi uživaćete u pejzažu, napuniti se pozitivnom energijom, ojačati mišiće na nogama, a ako vozite dovoljno brzo potrošiti i neke kalorije. Ako imate problema sa kolenima, ili ste gojazni, ovo nije dobra aktivnost za vas.

Vožnja rolera

Kao i prethodne aktivnost i vožnja rolera spada u kardio aktivnost. Ako ih pravilno vozite jačate mišiće nogu i zadnjice i za sat vremena možete utrošiti i 600 kalorija. Takođe, manje je opterećujuće za zglobove od trčanja. Ako ste planirali sa detetom da ih vozite, možda ne bi trebalo prečesto to da činite - moglo bi da se desi da zbog njih posle ima noge "u iks".

Joga

Stavite prostirku na travu, izujete se i spremni ste za jogu. Osim što vas uči pravilno da dišete, joga vam jača sve mišiće. Važno je samo da izaberete jogu koja vama odgovara - neće iste vežbe raditi početnici, trudnice i iskusni vežbači.

Teretana na otvorenom

Iz bezbednosnih razloga možda bi bilo najbolje da obrišete sprave pre nego što počnete da ih koristite. Ne zaboravite da se dobro zagrejete pre mišićnih vežbi, a posle njih istegnete. Od vaše fizičke forme zavisi koje vežbe treba da radite i sa kolikim opterećenjem. Svakako bi bilo najbolje da prvih nekoliko puta radite vežbe sa školovanim trenerom, ako nemate iskustva.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još