Korkoran

Osećaj publike od ulaska u Salon, od ćelije jednog umetnika do umetnika u drugoj ćeliji, pojačavao se svakom pojedinačnom pričom, sabirajući utiske i upućujući sve da ozbiljno promisle o izolaciji i samoizolaciji.

Šest umetnika: Alexandra Croitoru & ST (Rumunija), Aleksandar Dimitrijević (Srbija), Sagi Groner (Izrael/ Holandija), Mladen Miljanović (Bosna i Hercegovina), Solmaz Shahbazi (Iran/ Nemačka) i Sean Snyder (SAD), predstavilo je radove na temu: "Korkoran - strategije izolacije u doba biopolitike". Kustos ovog projekta je Zoran Erić.

Inače, ova izložba je deo šireg programa, pod nazivom "Umetnost u novom polju vizuelnosti", koji je organizovao Netherlands Media Art Institute, uz učešće sledećih institucija iz Amsterdama: De Appel, Maison Descartes, Goethe Institute i De Brakke Grond. Ovaj program je u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu nastavljen tokom oktobra i novembra ove godine i predstavljen je dvema izložbama: "Ready Media 2" i "Korkoran".

Osnovna ideja ovog projekta je da pokrene debatu o različitim sredstvima i tehnikama izolacije i samoizolacije, koje nam nameće savremeno društvo ili sami pojedinci u kontekstu bivstvovanja u savremenom društvu.

Sam Salon Muzeja savremene umetnosti je za ovu izložbu posebno arhitektonsko-scenografski osmišljen kako bi potcrtao ideju projekta. Prostor je izdeljen u ćelije koje su izolovane kao privremeno zauzeti prostori i improvizovane ćelije u kojima su umetnici pojedinačno predstavili svoju priču na ovu temu.

Koje su sve vrste i načini izolacije i samoizolacije o kojima umetnici razmišljaju i koji utiču na njihov rad saznaćete na ovoj, u svakom pogledu, odlično osmišljenoj i koncipiranoj izložbi... Razmislite, tema je filozofska, ali i duboko smisaona kad je u pitanju i svakodnevni, osnovni, obični život. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još