KAKO DA PRAVILNO ČUVATE KRZNO: Vreme je da spakujete zimsku garderobu

Svake godine u ovo vreme počinjemo da pakujemo zimsku, a vadimo letnju garderobu. Sticajem okolnosti izazvanih pandemijom i izolacijom, imamo vremena da pažljivo sklonimo svaki komad, pri čemu posebno treba voditi računa o krznu. Pažnju podjednako iziskuje i prirodno i veštačko, koje se sve više propagira u skladu sa očuvanjem životne sredine. Dovedeno je do savršenstva tako da je, kažu krznari, često teško uočiti razlike.

Bilo da imate bundu, krznene prsluke ili detalje na kaputima, šalove, kape, šubare, rukavice ili mufove za ruke i uši, sve pažljivo morate da odložite do sledeće zime. Isto se odnosi i na čizme sa krznom ili cipele. Pravilno održavanje podrazumeva niz preporuka krznara.

Ne stavljajte na bunde najlonske navlake, već platnene sa što ređim tkanjem da bi krzno moglo da "diše". Obavezno ga okačite na vešalicu da stoji uspravno, da se ne bi lomila dlaka. Ne sabijajte ih među druge zimske stvari u ormaru, jer to povećava temperaturu i smanjuje cirkulaciju vazduha oko njih.

Optimalni uslovi za čuvanje krzna su tamna i hladna mesta, zaštićena od vlage, sa temperaturom od plus pet do minus pet stepeni. Nemojte da ih držite u zamrzivačima, kako neki čine, jer se u takvim vlažnim uslovima drastično oštećuje.

Čuvajte krzno od moljaca. U orman stavite vrećice lavande, kesten, listove duvana, sapune oštrih mirisa. Naftalin izbegavajte, upravo zbog specifičnog mirisa koji se sa lakoćom upija u krzno. Bar dvaput godišnje zaštitna sredstva menjajte, vodeći računa da ne budu u direktnom kontaktu sa krznom.

Krzna dvaput u toku godine, takođe, a pogotovo bundu iščetkajte retkom četkom. Povremeno je provetravajte, najbolje svake dve nedelje, bez izlaganja direktnom suncu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još