Održana ponoćna liturgija

BEOGRAD, 07. januar 2011. (FoNet) - Ponoćnom liturgijom, koju je u hramu Svetog Save na Vračaru služio poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej, pravoslavni vernici u Srbiji počeli su proslavu Božića, dana rođenja Hristovog.

U Božićnoj poslanici patrijarh Irinej je naglasio da je Božić praznik mira i ljubavi, praštanja i mirenja, sloge i jedinstva i upozorio da što je manje Boga i Božje ljubavi u ljudima, to je manje ljubavi u ljudskim odnosima, to je manje istinske ljubavi u braku, porodici i društvu.

Prema Jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda, koja se kretala od Istoka prema Zapadu, zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Kao datum Hristovog rođenja, 25. decembar, uveden je u četvrtom veku, u vreme cara Arkadija.

Ovaj datum se i danas poštuje, s tim što se on, prema Julijanskom kalendaru, poklapa sa Gregorijanskim 7. januarom, pa pravoslavne crkve koje se drže julijanskog vremena Božić slave tog dana. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana, koji su u njenom kalendaru obeleženi crvenim slovom.

Drugi dan Božića je Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

Kako podseća RTS, pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

(FoNet)

Pogledajte još