PRIMENITE IH: Devet jednostavnih pravila nutricionista za vitku figuru

Ovih 10 jednostavnih koraka su siguran put ka idelanoj liniji. Kada napravite i male pormene u ishrani, rezultati su vidljivi vrlo brzo.

Da bi se pokrenuo proces razgradnje masnih naslaga potrebno je samo malo redukovati način na koji ste se do sada hranili. Čak i one osobe koje su se godinama borile sa viškom kilograma su zabeležile odlične rezultate zahvaljujući ovom planu, kažu nutricionisti.

Kada počnete da primenjujete ova pravila, prve rezultate ćete videti već za 15 dana. U tom periodu je moguće smršati i do 5 kilograma.

Evo koja su to zlatna pravila mršavljenja:

1. Vodite dnevnik ishrane

Ovako ćete imati uvid u tačan broj kalorija koji ste uneli, pa ćete lakše moći da planirate sledeće obroke.

2. Unosite minimun 2 litre vode dnevno

Čista, obična voda je osnova za dobro zdravlje. Ona čisti organizam od toksina, održava normalnu temperaturu organizma i podstiče rad metabolizma.

3. Planirajte obroke

Planiranje obroka unapred je jednako važno koliko i zapisivanje svega što ste pojeli. Najbolje bi bilo da pripremite veče pre sve obroke koje ćete pojesti u toku narednog dana, pa tako nećete pasti u iskušenje da pojedete nešto što vam može narušiti liniju.

4. Vodite računa o veličini porcije

Nutricionisti kažu da ćete ovako najlakše odrediti koliko vam je hrane potrebno u jednom obroku. Ovim pravilima se vodite, ovoliko hrane vam je dovoljno:

Ulje, masti, sir, margarin, prelivi i začini - veličina vašeg palca
Orašasti plodovi - ono što stane u vašu šaku
Proteini, meso, jogurt - veličina vašeg dlana
Žitarice, voće i povrće - veličina vaše šake

5. Nikako ne započinjite rigorozne dijete

Prva pomisao kada je reč o skidanju kilograma su dijete i ograničen unos hrane, ali to je uvek i najlošija opcija. Kada telu uskratimo određene namirnice ono u prvi mah počne da topi masne naslage, ali nakon nekog vremena taj proces se zaustavi. Kada se vratite na normalan režim ishrane, kilogrami automatski počinju da se lepe za vas.

Nutricionisti preporučuju izbalansiranu ishranu i biranje zdravih i namirnica sa manjim udelom masti i one koje u sebi sadrže velike količine proteina.

6. Opuštanje je ključ vitke linije

Najveći neprijatelj vitke linije je svakako stres. Kada ste pod velikim stresom, telo ispušta kortizol, hormon stresa. Ovo oštećuje nadbubrežne žlezde i imunitet, utiče na nivo energije te stvara probleme sa probavom.

7. San od 7 sati je obavezan

Pored stresa, isprekidan i nedovoljan san u velikoj meri utiču na proces mršavljenja. Kad ne spavate dovoljno, u toku dana imate manje energije, a samim tim se pojačava želja za slatkišima i masnom hranom.

8. Aktivirajte telo

Pored zdrave ishrane, fizička aktivnost je obavezna. To ne moraju da budu teški treninzi koji isrpljuju. Lagana šetnja od pola sata će aktivirati metabolizam i započeti razgradnju masnih naslaga.

9. Upornost

Malim, ali doslednim postupcima ćete polako, ali sigurno, doći do zacrtanog cilja. Ne očekujte rezultate preko noći, za sve u životu, pa i mršavljenje, je potrebno vreme. Ako ste uporni, rezultati neće izostati.

Izvor: Stil.kurir.rs/Minimagazin.info
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još