U Zagrebu i Osijeku proslavljeno Badnje veče

ZAGREB/OSIJEK, 6. januara 2011. (Beta) - Pravoslavni vernici u Zagrebu i Osijeku večeras su liturgijama i paljenjem badnjaka proslavili Badnje veče.

Proslavu Badnje večeri u hramu Preobraćenja Gospodnjeg u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan(Pavlović), prenela je agencija Hina.

"To (Božić) je velika tajna koja razrešava pitanja našeg života i smrti, našega postojanja i proteže se iz istorije do naših dana", rekao je mitropolit Jovan.

On je naglasio da program bogomladenca Isusa - mir, ljubav i dobra volja važi i danas i poručio vernicima da toga moraju da se pridržavaju ako žele da budu Isusovi učenici i božja deca.

Mitropolit Jovan je napomenuo da u sadašnje vreme ima dosta bezakonja, a da je Isus Hrist došao da usavrši zakon, što je sadržano i u molitvi Gospodnjoj.

On je upozorio na strašne pojave, od pomora ptica, poplava i hemijske industrije koja truje, do toga da se sve svodi na komercijalu i zaradu bez ikakvih moralnih normi.

"Ako se ne budemo pridržavali jevanđeljskih zakona, biće teško preživeti ovaj svet", rekao je mitropolit i još jednom poručio kako treba živeti po jevanđeljskoj nauci, kako je Hrist pozivao.

Mitropolit Jovan je svima je poželeo bolju novu 2011. godinu, puno zdravlja, kao i božji blagoslov za sve plemenito što žele.

U hramu Preobraćenja Gospodnjeg u Zagrebu na Božić će u 5.00 biti služeno jutrenje, a mitroplit Jovan će u 9.30 predvoditi svetu arhijerejsku liturgiju.

U porti osiječke crkve Uspenja presvete Bogorodice uz upaljenu vatru pevane su božićne pesme, a zatim je badnjak unet u crkvu.

Osiječki paroh Ratomir Petrović vernicima je čestitao Badnje veče i Božić i pročitao božićnu poruku episkopa osiječkopoljskog i baranjskog Lukijana.

Pogledajte još