Krasnići čestitao Božić pravoslavnim vernicima

PRIŠTINA, 6. januara 2010. (Beta) - Vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići uputio je danas povodom pravoslavnog Božića čestitke svim pravoslavnim vernicima.

"Povodom Božića imam posebnu čast da uputim najiskrenije čestitke svim pravoslavnim vernicima na Kosovu i svim pripadnicima međunarodne misije na Kosovu pravoslavne vere", naveo je Krasnići.

"Pravoslavni Božić izražava dan rođenja i jačanje vere u Boga", dodaje se u čestitki Krasnićija i izražava želja da porodice pravoslavnih vernika uvek budu u miru, bogatstvu i slozi.

Pravoslavni vernici sa severa Kosova rano jutros sečom badnjaka počeli su proslavu Božića, a kolone okićenih automobila dočekane su vatrometom i petardama.

Pripadnici Kosovske policije obezbeđivali su organizovane odlaske po badnjake, a incidenata nije bilo.

U crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici u 17.00 biće služena sveta arhijerejska liturgija. Najavljeno je prisustvo vladike Teodosija koji će posle bogosluženja zajedno sa narodom ložiti badnjake u porti crkve.

I u ostalim hramovima na severu Kosova Badnji dan biće obeležen onako kako običaji i tradicija nalažu a u večernjim satima porodice će uz bogatu, posnu trpezu čekati dan Hristovog rodjenja.

Glavna proslava Božića na Kosovu biće sutra u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu gde će božićnu liturgiju služiti vladika raško prizrenski Teodosije.

Pogledajte još