REČ STRUČNJAKA: Kako koronavirus utiče na trudnice

Preliminarno istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da trudnice nisu podložnije ozbiljnijim posledicama ako obole od Kovida-19 u odnosu na ostalu žensku populaciju i da se, ako se kod njih ipak razvije teži oblik bolesti, to najčešće dogodi u kasnijim fazama trudnoće.

Studijom je obuhvaćeno 427 trudnica primljenih u britanske bolnice sa simptomima Kovida-19 u razdoblju od 1. marta do 14. aprila. Britanski naučnici su ustanovili da je sa simptomima bolesti u bolnice primljeno manje od 0,5 odsto svih trudnica i da je tek svaka deseta bila smeštena na odeljenje intenzivne nege.

Rezultati istraživanja koje su sproveli naučnici sa Oksforda i britanskog Kraljevskog koledža za akušerstvo i ginekologiju upućuju na to da buduće majke nisu u većoj opasnosti od težih posledica zaraze koronavirusom u poređenju sa ostalom populacijom.

- Ali prikupljeni podaci su pokazali da je većina trudnica primljenih u bolnicu u pomenutom periodu bila u poodmakloj trudnoći. Većina ih je bila trudna više od šest meseci, a taj podatak upućuje na značaj kontinuiranog pridržavanja mera fizičke distance u kasnijim fazama trudnoće - rekla je Marija Najt, profesorka za zdravlje majki i dece na oksfordskom univerzitetu i jedan od autora ovog istraživanja.

Studija, koja još nije prošla recenziju, ali je juče objavljena na internet stranici MedRxiv, ukazuje na to da su trudnice koje pripadaju etničkim manjinama, kao i one sa prekomernom telesnom težinom i drugim komorbitetima poput visokog krvnog pritiska i dijabetesa, u većem procentu zadržane na bolničkom lečenju.

- Vrlo mali broj trudnica ima teže simptome Kovida-19, a neke od njih su nažalost podlegle bolesti. Zabrinjava nas to što smo u bolnice primili veći broj trudnica sa simptomima Kovida-19 iz crnačkih zajednica i manjinskih etničkih grupa i taj podatak treba hitno istražiti - rekla je Najt.

Analiza podataka o bebama koje su rodile majke zaražene koronavirusom, pokazala je ohrabrujuće rezultate.

Iako je svaka peta beba rođena pre predviđenog termina i potom je smeštena na odeljenje neonatologije, manje od 20 novorođenčadi obuhvaćene studijom rođeno je pre 32. nedelje trudnoće.

Rezultati studije upućuju i na to da je mogućnost prenosa infekcije sa majke na bebu niska, zaključili su britanski naučnici.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još