Kluni pomaže Južnom Sudanu

DŽUBA, 08. januar 2011. (FoNet) - Američki glumac Džordž Kluni boravi u Južnom Sudanu, kako bi skrenuo pažnju na sedmodnevni referendum o nezavisnosti tog područja, koji počinje u nedelju.

Kluni tvrdi da želi da pomogne, kako bi Južni Sudan izbegao novi rat, javlja AP.

"Naš posao je da pokušamo da ovo zadržimo na prvim stranicama vesti. Sin sam novinara. Znam koliko je teško održati priču na prvim stranama, a ponekad zabava i vesti mogu da se prepletu, ukoliko to uradite kako treba", izjavio je Kluni.

On je dva puta razgovarao o Sudanu sa američkim predsednikom Barakom Obamom i ubedio novinare televizijskih stanica En-Bi-Si i Si-En-En i nedeljnika Njuzvik da obrate pažnju na taj region.

Agencije navode da se u Južnom Sudanu održava jednonedeljni referendum o nezavisnosti, za čiju uspešnost je potrebna većina od 60 odsto registrovanih birača, a rezultati referenduma će biti objavljeni 1. februara.

Protiv Bašira koji je 1989. kao general preuzeo vlast vojnim udarom, pred Međunarodnim krivičnim sudom 2008. je podignuta optužnica i izdat nalog za hapšenje zbog genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina u zapadnom sudanskom regionu Darfur.

Građanski rat između sudanskog severa i juga je bio najduži u Africi. Prvi sukobi su zabeleženi još 1955, a u poslednjoj fazi rat između vladinih snaga i Sudanskog pokreta za narodno oslobođenje (SPLM) vođen je od 1983. do 2002.

Tokom dve decenije je na Jugu izgubilo život dva miliona ljudi, uglavnom od gladi i bolesti, dok je preko četiri miliona potražilo utočište u susednim zemljama.

Uz posredovanje SAD, Velike Britanije i Norveške, 2005. je zaključen sporazum kojim je žiteljima Južnog Sudana obećan referendum o samoopredeljenju početkom 2011.

(FoNet)

Pogledajte još