Marković: Godina iza nas je bila najteža

BEOGRAD, 9. januara 2011. (Beta) - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je da je prva godina rada Agencije bila uspešna, ali i veoma teška, kao i da ne očekuje da narednih godina bude "mnogo lakše".

"Najkraća ocena je da je prva godina rada Agencije bila uspešna, ali i najteža. Kad podvučemo crtu, možemo biti zadovoljni jer smo ispunili osnovna očekivanja", rekla je Zorana Marković u intervjuu za agenciju Beta.

Ona je istakla da se teškoća u radu ogledala u tome što se radilo na popunjavanju kapaciteta Agencije - zapošljavanju, obezbeđivanju prostora za rad, a istovremeno se očekivalo da Agencija u punom kapacitetu primenjuje i vrši svoje nadležnosti.

Ipak, kako je navela, dve najvažnije funkcije su uspešno odrađene.

"Ustanovili smo registar imovine funkcionera, primili 16.500 imovinskih izveštaja, od toga 15.000 samo u zakonskom roku do 31. januara što je bio veliki posao, zatim registar funkcionera u koji je uneto više od 5.000 osoba koje obavljaju funkcije u državnim organima", navela je ona.

Kako je istakla, Agencija radi na uspostavljanju registra o prenosu upravljačkih prava, odnosno kompanija u kojima vlasništvo veće od 20 odsto imaju funkcioneri, a pravi se i katalog poklona. Sankcije za nepoštovanje zakona su izuzetno ozbiljne i pored mera Agencije postoji mogućnost podnošenja prekršajnih i krivičnih prijava, rekla je Marković ističući da u tom smislu, Agencija stoji na raspolaganju svim funkcionerima.

Pogledajte još