RS stasala u stabilnu i demokratsku zajednicu

BANJALUKA, 9. januara 2011. (Beta) - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je u nedelju da je RS za 19 godina postojanja stasala u politički stabilnu, ekonomski i socijalno odgovornu, tolerantnu i istinski demokratsku zajednicu.

"RS, nastala kao izraz volje srpskog naroda u BiH u teškim vremenima raspada bivše zajedničke države, danas je otvorena za život svih njenih građana, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, političko i ideološko uverenje", izjavio je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana republike.

Dodik je poručio da je RS za njega "suština i osnov njegovog delovanja", dodajući da su mu partneri svi oni koji poštuju Dejtonski sporazum, Ustav i zakone i rade na kreiranju moderne i demokratske RS. "Istovremeno, svima koji pokušavaju da umanje ustavni i dejtonski kapacitet RS, njenu poziciju i nadležnosti, bez obzira odakle dolazili, poručujemo da je krajnje vreme da odustanu od tih pokušaja", istakao je Dodik.

Predsednik RS je kritikovao delovanje OHR-a i visokih predstavnika, koji su, kako je kazao, antidejtonski koristili tzv. bonska ovlaštenja za razračunavanje i kažnjavanje političkih neistomišljenika, kreiranje ustavnog uređena i modeliranje političkog sistema u BiH.

Dodik je naveo da RS želi dobru saradnju sa Srbijom, državama u regionu, kao i sa Evropskom unijom (EU), Rusijom, SAD i ostalim državama koje uvažavaju RS.

Svečanoj akedemiji povodom Dana republike u Banjaluci prisustvuje i premijer Srbije Mirko Cvetković, njegov savetnik Mlađen Đorđević, predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

Pogledajte još