NEKO ĆE NA SUD, A NEKO PRED MATIČARA: Kako je vanredno stanje uticalo na odnos među partnerima

Tokom vanrednog stanja svaki odnos, pa i bračni, gubi obrise redovne slike. Tako je pandemija virusa korona supružnicima "poklonila" više vremena za zajednički boravak kod kuće nego što je to verovatno kod većine bio slučaj pre krize. Policijski čas, potpuna ili delimična zabrana kretanja, odlazak na prinudni odmor... sve je to "raščistilo" popodneva i večeri za bračne partnere. Da li im prija? Ili im više smeta? Koliko se ova situacija odrazila i ili će tek da se odrazi na odnos među supružnicima? Stručnjaci kažu da je stepen tolerancije kod mnogih "otupeo" i da su svađe i razmirice generalno postale učestalije.

Jovana Jestrović, psiholog i psihoterapeut, navodi da prve studije iz Kine pokazuju da se veći broj parova sada obraća psiholozima i traži neki oblik partnerskog savetovanja ili psihoterapije.

- Navedeno nije preterano iznenađujuće budući da je većina mnogo više usmerena jedno na drugo i da parovi više vremena provode zajedno, pe imaju i više prilike za slaganja, ali istovremeno i neslaganja - kaže sagovornica "Novosti".

- Tokom krize se "stavljaju u pogon" kapaciteti koje par ima odranije i ideja je zapravo da će oni koji su pre krize dobro funkcionisali - imali razvijene veštine komunikacije i rešavanja problema, umeće izražavanje svojih potreba, slušanje, iz krize izaći jači. A onima kod kojih su ove stvari bile slabije izražene biće potrebna podrška u vidu partnerskog savetovanja i psihoterapije.

Psiholog kaže da je, ipak, još uvek rano da se kod nas govori o ovome i da ćemo prave podatke imati zapravo kada sve ovo prođe.

- I dok parovi u vanrednom stanju više vremena provode zajedno, oni koji nisu u braku ili ne žive sa partnerom provode dane u samoći. Moguće je da ovo za njih predstavlja priliku da se susretnu sa nekim svojim razmišljanjima i emocijama i da učvrste, redefinišu ili formiraju nova očekivanja o značaju braka. Možda tako i poraste motivacija da u njega stupe. Ostaje nam da vidimo šta će se od ovih pretpostavki zaista i ostvariti - zaključuje psihoterapeut.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.