Izložba Dragana Cohe

Uzdajući se u istinitost izreke „Nikad nije kasno“, pišem ovaj tekst. 

Dvanaestog oktobra 2007. godine u Galeriji Beogradske tvrđave, u Gornjem gradu, u kapiji ispod Sahat-kule, moj kolega, drug i prijatelj Dragan Coha otvorio je samostalnu izložbu grafika. 

Dragan je diplomirao i magistrirao na odseku grafike FLU kod profesora Boška Karanovića i odavno je poznat ne samo ljubiteljima grafike i ne samo u Srbiji. 

U maloj, ali delikatno sređenoj i opremljenoj galeriji, Coha je izložio litografije inspirisane Beogradom. Mnogo je umetnika tokom Istorije beležilo svoje viđenje Beograda, pojedinih njegovih delova ili određenih zgrada. Između ostalih, i ja spadam u tu grupu. Ono što Dragana Cohu izdvaja i daje mu posebno mesto u skoro ljubavi prema Beogradu, je pronalaženje istinski zanimljivih građevina, ali i samosvojno interpretiranje svima poznatih. Majstor grafike, majstor litografije, kombinujući svoje dugogodišnje iskustvo s radoznalim eksperimentisanjem u mediju litografije, lavirima, crtežom, bojom/ama, Coha stvara mala remek-dela. Na njegovim delima (format je nebitan) ne postoji detalj koji biste "izbacili" niti nešto što biste, ma koliko mozgali, mogli da dodate, ubacite u njih. 

Konstatujem: izložba litografija Dragana Cohe u Galeriji Beogradske tvrđave, bez obzira na to što je održana van takozvanog centra događanja u Beogradu, predstavljala je "događaj".

Miško Petrović
U Beogradu, 10. novembra 2007. godine

Pogledajte još