ZAPRIČAO SE U RESTORANU: Predsednik Austrije "uhvaćen" u nepoštovanju korona mera

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen "uhvaćen“ je u nepoštovanju korona virus mera, pošto je sa suprugom Doris Šmidinger u bašti jednog bečkog restorana sinoć ostao i nakon propisanog kraja radnog vremena.

Odlukom austrijske vlade, nakon što je sredinom meseca ponovo omogućen rad ugostiteljskim objektima, radno vreme je ograničeno na period od 6.00 do 23.00.

Predsednik Austrije je zatečen u bašti italijanskog restorana u centru Beča posle 23 sata, čime vlasniku lokala preti drakonska kazna do 30.000 evra.

Kada je policija sinoć došla do bašte lokala bila je zatečena gostima koji su sedeli za stolom uz piće.

Čuvari reda su o tome obavestili nadležne vlasti i sada direktor gradskog Magistrata mora odlučiti kako će kazniti vlasnika lokala koji nije ispoštovao radno vreme.

Predsednik Van der Belen kaže da je to bila greška i pravda se da je po prvi put, nakon što su zatvoreni lokali, sa prijateljima i suprugom bio u restoranu na večeri.

- Nešto smo se zapričali i zaboravili na vreme. Jako mi je žao i to je bila greška - poručio je on.

Vlasnik restorana "Sole“, poreklom iz Makedonije, Aki Nuredini ukazao je da je na vreme, kako to zakon propisuje, poslednjom rundom pića zatvorio svoj restoran u 23 sata.

Predsednik Van der Belen je, kako je dodao, ostao još u bašti.

Prema zakonu ugostiteljski objekat i nakon zatvaranja, posle 23 sata, može teoretski da dozvoli gostima da ostanu da sede u bašti, ali to se onda tretira kao privatna zabava.

Međutim, ne sme restoran svojim gostima više ništa servirati, i šank i kuhinja moraju biti zatvoreni.

Sada Magistrat mora odlučiti da li je restoran "Sole" ispoštovao korona zakon, ili ga je prekršio, dok gostima, predsedniku i njegovoj supruzi ne prete nikakve posledice.

"Ponašanje" predsednika naišlo je na žestoku kritiku Slobodarske partije Austrije (FPO) koja ukazuje da je očigledno da šef države ne poštuje "korona ludilo" vlade kojim se nervira stanovništvo.

- Ko ne poštuje uredbu vlade polazi od toga da je iznad zakona. To je neodgovorno ponašanje predsednika jedne demokratske zemlje - istakao je generalni sektetar FPO Mihael Šnedlic.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.