Šutanovac zahvalio Danskoj na podršci na putu ka EU

BEOGRAD, 10. januara 2011. (Beta) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac zahvalio je u ponedeljak ministarki odbrane Danske Giti Lilelund Bek na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu evropskih integracija ali i na donacijama koje obezbeđuje za sistem odbrane.

Nakon razgovora sa danskom ministarkom u Domu garde u Topčideru, Šutanovac je rekao da se radi o istorijskoj poseti jer u Ministarstvu nema podataka o tome da je neki ministar odbrane iz te zemlje ranije posetio Srbiju.

On je rekao da Danska snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija, ali i podsetio da je ta država srpskom sistemu odbrane obezbedila donacije ukupne vrednosti 3,15 miliona evra, među kojima je i nedavna donacija za potrebe Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (V i PVO) Vojske Srbije.

Ministar je rekao da je sa Bek razgovarao o razmeni iskustava o učešću u mirovnim misijama, o aktivnostima u programu Partnerstvo za mir, razmeni oficira na školovanju, kao i o mogućnostima da baza "Jug" kod Bujanovca postane regionalni centar za obuku pripadnika mirovnih misija.

Ministarka Danske je rekla da je Šutanovcu čestitala na postignutim rezultatima u reformi oblasti odbrane i ocenila da su odnosi dve zemlje i dva ministarstva na veoma visokom nivou. Bek je rekla da je Srbija važan faktor stabilnosti na zapadnom Balkanu, zbog čega Danska podržava njen put ka Evropskoj uniji.

Pogledajte još