Spomen ploče Desanki Maksimović i Branku Ćopiću

BEOGRAD, 10. januara 2011. (Beta) - Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i zamenica ministra kulture i prosvete Republike Srpske Irena Soldat Vujanović otkrili su u ponedeljak spomen ploče književnicima Desanki Maksimović (1898-1993) i Branku Ćopiću (1915-1985), u zgradi u kojoj su živeli, u ulici Kralja Milana 23 u Beogradu.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić rekao je tom prilikom da spomen ploče nisu istaknute na spoljnom delu zgrade, već su postavljene skrovito, kakvi su i bili Desanka Maksimović i Branko Ćopić, koji su veliku baštinu ostavili drugim ljudima, a sebe nikada nisu postavljali u prvi plan.

"Pesnici i stvaraoci kakvi su bili Desanka Maksimović i Branko Ćopić, ne mogu da budu zaboravljeni, jer su ostavili dubok otisak u našim životima - pečat koji traje i dan danas", rekao je on.

Prema njegovim rečima, oni su bili stvaraoci koji su detinjstvo činili vedrije i koji su u odrastanje unosili optimiza, ali su takođe postavljali važna pitanja o vremenu u kome su živeli.

Zamenica ministra kulture i prosvete Republike Srpske Irena Soldat Vujanović rekla je da se dela Branka Ćopića i Desanke Maksimović izučavaju u školama Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i da se dela Branka Ćopića vraćaju i u škole Hrvatske.

Pogledajte još