ETA proglasila trajni prekid vatre

MADRID, 10. januara 2011. (Beta-AP) - Baskijska separatistička grupa ETA proglasila je u ponedeljak trajni prekid vatre, čime je okončana višedecenijska borba te organizacije za nezavisnost Baskije, područja koje obuhvata sever Španije i jugozapad Francuske.

ETA je objavila saopštenje o trajnom prekidu vatre u lokalnom baskijskom listu Gara, preko kojeg se i ranije najčešće oglašavala. U saopštenju se ne navodi šta će biti sa oružjem kojim je raspolagala ta organizacija, a koje potražuje i španska vlada.

"Ovo je znak čvrste posvećenosti ETA na putu ka trajnom rešenju i okončanju oružanih sukoba", navodi se u saopštenju te organizacije.

Španske vlasti za sada nisu komentarisale saopštenje ETA.

Baskijska grupa je u septembru 2010. godine proglasila prekid vatre, ali tada nije saopšteno na koliki vremenski period. U današnjem saopštenju precizno se navodi da je prekid trajan i da će biti "verifikovan od strane međunarodne zajednice".

ETA je i ranije proglašavala trajan prekid vatre. Ta organizacije je poslednji put to učinila 2006. godine, ali je primirje tada trajalo samo devet meseci.

Pogledajte još