Posmatrači zabrinuti zbog izbornih nepravilnosti

PRIŠTINA, 10. januara 2011. (Beta) - Posmatrači Evropskog parlamenta izrazili su u ponedeljak zabrinutost zbog izveštaja o novim nepravilnostima na ponovljenim izborima na Kosovu, koji su u nedelju održani u pet kosovskih opština.

"Nekoliko ozbiljnih nedostataka, čak i na nivou samih lokalnih zajednica, ukazalo je na nedostatak političke volje da se održe pravi izbori u skladu s međunarodnim standardima i dobrom izbornom praksom", rekla je na konferenciji za novinare u Prištini Ulrike Lunaček, član posmatračkog tima i specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo.

"Iako je glasanje proteklo u mirnoj atmosferi, delegaciji je skrenuta pažnja na izveštaje o izbornim prevarama i zastrašivanjima. Delegacija čeka konačne procene domaćih i međunarodnih posmatrača izbora kako bi donela svoje zaključke", rekla je Lunaček.

U opštinama Srbica, Glogovac i Dečane u nedelju je ponovljeno glasanje za kosovski parlament jer je Centralna izborna komisija poništila izbore održane 12. decembra zbog brojnih nepravilnosti. Izbori su delimično ponovljeni i u Mališevu i Lipljanu.

Pogledajte još