Hapšenja poljskih huligana zbog ugovorene tuče

VARŠAVA, 10. januara 2011. (Beta) - Poljska policija uhapsila je tokom vikenda 16 huligana zbog velike ugovorene tuče fudbalskih huligana na poljanama 40 kilometara od grada Lodj na jugu Poljske, nakon koje je na ledini u subotu jedan mladić ubijen.

Tuču su fudbalski huligani, navijači lodjskih klubova Vidzev i LKS, zakazali za subotu rano ujutru, što dalje od naselja. Okupilo se oko 300 huligana, ali su se razbežali pre nego su stigla policijska pojačanja. Na mestu je ostao mrtav jedan 24-godišnji mladić.

Policijska patrola stigla je po prijavi gradjana dok je još tuča trajala ali zbog velikog broja huligana sačekala je pojačanja.

"Lako je zamisliti kako bi završila intervencija dvojice policajaca protiv 300 razjarenih bandita. Patrola se povukla i obavestila dežurnog. Pojačanja su krenula iz okolnih opština. Prvi policijski automobili stigli su nakon 10 minuta, ali huligani su prekinuli tuču i brzo se razbežali", izjavila je za današnju Gazetu viborču Joan Koncka iz policije u Lodju.

Mladić čije prebijeno mrtvo telo je policija našla na mestu tuče navijač je Vidzeva, a prema prvoj proceni lekara uzrok smrti su povrede zadobijene u tuči.

Medju uhapšenima je i vodja tvrdog navijačkog jezgra Vidzeva čiji članovi sebe zovu Fanatici.

"Poslednjih godina pošlo nam je za rukom da poboljšamo bezbednost na stadionima, ali huligani se premeštaju van stadiona. Na žalost, i dalje smo bespomoćni kada je reč o huliganima. Najveća odgovornost leži na klubovima", kazao je zamenik gradonačelnika Lodja Kšištof Pjontkovski.

Policija u Lodju je uspela zahvaljujući informatorima i policajcima koji su se infiltrirali medju huligane, da spreči tokom prošle godine 37 unapred dogovornih tuča.

"Policajci bi se pojavili pre početka tuče i legitimisali. Uhapsili smo preko 100 huligana iz Lodja i okoline u našem vojvodstvu ali i drugde. Za subotnju tuču, medjutim, nismo znali", rekla je Koncka.

Pogledajte još