Zabraniti skup fašista u Subotici

BEOGRAD, 13. novembar 2007. (FoNet) - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) da zabrani fašistički skup u Subotici, planiran za 17. novembar, kao i da grupama i pojedincima iz Mađarske zabrani ulazak u Srbiju, rekao je danas novinarima lider SNV Nenad Čanak.

Čanak je na konferenciji za novinare u republičkom parlamentu rekao da MUP još nije odgovorio od na ovaj zahtev.

LSV je 9. novembra obavestila MUP Srbije o informacijama koje najavljuju održavanje fašističkog skupa u Subotici.

„U pitanju je skup na kome je predviđeno da sviraju dve fašistieke grupe „Tajni otpor“ i „Trešnja bez koštica“, koje kroz svoje stihove i na svojim koncertima propagiraju desničarske, nacionalističke, neonacističke ideje".

"U njihovim video-spotovima jasno se propagiraju ideologije nacizma, fašizma, kao i podsećanja na najstrašnije dane okupacije fašističke Mađarske nad Bačkom za vreme Drugog svetskog rata“, rekao je Čanak.

Čanak je rekao da oni otvoreno iskazuju netrpeljivost prema Jevrejima, Romima.

„U trenucima veoma uzavrele atmosfere oko pregovora o konačnom statusu Kosova, u trenucima tenzije koji ti pregovori nose, i ukupne situacije u zemlji, bilo kakve provokacije ovoga tipa mogu da se razviju u konflikte nesagledivih razmera“, rekao je Čanak.

Čanak je rekao da je u Zanatskom domu u Subotici otkazano gostoprimstvo ovim grupama i istakao da to ne znači da oni na nekom drugom mestu neće održati planirani skup.

Scenario za ovaj događaj je sličan onom koji je pokušan 7. oktobra u Novom Sadu, rekao je Čanak.

Skup koji je planiran za 17. novembar trebalo bi, kako je rekao, da „bude u vezi s navodnim podseaćnjem na 1956. godinu i Sovjetsku intervenciju u Mađarskoj“.

LSV nije dozvolila marš neonacista kroz Novi Sad i neće dozvoliti ni ovakvo okupljanje u Subotici, rekao je Čanak.

"Članovi LSV i aktivisti biće u blizini mesta gde se održava skup i daće sve od sebe da do njega ne dođe", rekao je Čanak.

Pogledajte još