RIZIK OD CIRKULACIJE KLICA: Može li fen za kosu da ubrza širenje virusa i bakterija u frizerskim salonima?

Kada je guverner Konektikata Ned Lemont najavio da će uskoro ponovo biti otvoreni frizerski saloni, izrekao je i nešto što je frizerima i njihovim mušterijama zvučalo šokantno - da im neće biti dozvoljeno korišćenje fena za kosu. Navodno, na taj način će se sprečiti cirkulisanje mikroba. Međutim, kako rad u salonu ne može da se zamisli bez fena, mnogi vlasnici su se zabrinuli da će im to uništiti posao.

Samo nekoliko dana kasnije, čelnici Konektikata su poništili svoju odluku i rekli da će salonima, ipak, biti dozvoljeno da koriste fenove. Frizerima je laknulo zbog toga, ali u vazduhu je umesto virusa ostalo da lebdi pitanje da li će i koliko upotreba fena uticati na bezbednost u salonu.

Frizeri mogu da svedu na minimum svaki potencijalni rizik da fen ugrozi mušteriju tako što će ga dezinfikovati i usmeravati ka podu, a ne uvis. I nikada ka nosu ili ustima! Takođe, preporučuje se da ga, pre nego što ga okrenu ka mokroj kosi mušterije, drže nakratko uključen.

Jer, sve mere zaštite već su preduzete. Mušterijama se na ulazu daju dezinfekciona sredstva, nošenje maski je obavezno, poštuju se pravila o bezbednoj razdaljini, radi se sa samo 50 odsto kapaciteta, prostorije se često provetravaju... Ali šta ako ni to nije dovoljno da nas zaštiti od opakog virusa? Verovatno ste čuli da sušači za ruke u javnim toaletima raspršuju klice po vazduhu. Da li i fenovi funkcionišu na isti način?

- Postoje neke sličnosti, mada kada je reč o sušačima za ruke, oni čine da se bakterije prenose sa osobe na osobu prilikom svake upotrebe. Kada govorimo o fenovima, postoji zabrinutost da bi oni mogli da olakšaju patogenima da se brže šire kroz vazduh - rekla je dr Ličaunsi D. Vudard, profesorka sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Hjustonu, ostavljajući tako prostor za to da vlasnici salona i potencijalne mušterije strahuju za svoje zdravlje.

Istovremeno, dr Dejvid M. Aronof, direktor Odeljenja za zarazne bolesti Univerzitetskog medicinskog centra Vanderbilt, ističe da fenovi mogu da utiču na cirkulisanje klica, ali da taj rizik nije veliki.

- Šampon i voda ukloniće svaki virus sa kose, tako da tokom sušenja čiste kose postoji minimalan rizik da se virus rasprši sa vlasišta - umirujuće su reči dr Arnofa.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još