AGRUMI NA KOŽI: Dobri za imunitet, ali i za lepotu

Pomorandža i limun se vekovima, osim u ishrani, koriste i u medicini i kozmetici. Čiste, jačaju i učvršćuju kožu i podstiču obnavljanje njenih ćelija, zbog čega su preporučljivi za sve vrste kože, a najpogodniji su za negu masne i kože sklone aknama.

Jednostavni, mirisni i delotvorni preparati od agruma mogu se pripremiti i kod kuće.

Za svež ten: maska se pravi od 15 kapi eteričnog ulja pomorandže, dve kašike mekog sira, dve kašike jogurta i žumanceta. Posle 15 minuta sa lica se skida mlakom vodom.

Za masnu kožu: pomešati 60 mililitara slatke pavlake i pet grama propolisa i posle sat vremena smesu zagrejati, skloniti sa šporeta i dodati joj 50 g meda i deset mililitara soka od limuna. Pre nanošenja na lice treba je ohladiti, a kada se osuši, sa kože se odstranjuje mlakom vodom.

Za smanjivanje pora: maska se pravi od tri kašike jogurta i soka od pola limuna. Vatom se nanosi na čelo, nos, bradu, dekolte, gde deluje oko pola sata.

Za masnu kožu: piling se pravi od tri kašike jogurta, dve kašike ovsenih pahuljica, narendane kore pomorandže i kašike maslinovog ulja. Smesa se nanosi na lice, uz lagano masiranje kružnim pokretima, posle čega stoji na licu još pet minuta.

Za čišćenje lica: tonik se sastoji od 100 ml slatke pavlake, kašike limunovog soka i kašike meda, a vatom se nanosi na lice, vrat, dekolte. Posle pet minuta ispira se mlakom vodom.

MASKA PROTIV BORA

Sok od jednog limuna, tri kašike punomasnog mekog sira, žumance, sneg od belanceta i kašika izdrobljenog grožđanog šećera - sastojci su maske protiv bora. Pomešaju se i nanose na lice i vrat, a ispiraju se mlakom vodom posle pola sata.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još