PUTOVANJA U DOBA KORONAVIRUSA: Koja mesta u avionu imaju najviše bakterija i virusa?

Većina komercijalnih aviona prima 150 do 350 putnika po letu, a uzme li se u obzir i gust raspored putovanja, temeljita čišćenja nisu toliko česta pojava koliko bi trebalo da budu. To ne znači da treba otkazati sve letove i putovati autobusom, ili kupiti kartu za voz, nego biti svestan s čime imamo posla - kao i poneti maramice ili tečnost za dezinfekciju ruku.

Mnogi bi se iznenadili, ali toalet nije najprljaviji deo aviona. Iako biste svakako trebalo temeljno da operete ruke nakon dodirivanja kvake i drugih mesta koje se najčešće dotiču, srećna je okolnost što se toaleti čiste redovno.

Mikrobiolozi upozoravaju da rasklopni stočići u avionu imaju osam puta više bakterija i virusa nego dugme za puštanje vode u WC-u. Zato ih pre upotrebe slobodno obrišite dezinfekcionim maramicama.

Otvori za regulaciju vazduha iznad glave takođe su visoko na listi najprljavijih delova u avionu. Prema istraživanjima, neki ih putnici tokom leta dotaknu i sedam puta kako bi imali više vazduha ili smanjili duvanje, a pritom ostave i "svoj trag" poput patogenih klica koje mogu preživeti danima.

Iako ne možemo izbeći diranje pojasa, mikrobiolozi savetuju da koristimo maramice za dezinfekciju ruku nakon što se zavežemo ili odvežemo.

Prilikom putovanja nema mesta panici, ali treba biti svestan da avioni vrve bakterijama i virusima, baš kao i sve ostale javne površine koje se često koriste, pa u skladu s tim prati ruke.

Izvor: Pun kufer
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još