U TEMELJIMA PALATE: Nacističko zlato vredno više od milijardu funti zakopano u Poljskoj

Sumnja se da se u temeljima palate u Poljskoj krije 28 tona nacističkog zlata vrednog više od milijardu funti, nakon što je ta lokacija spomenuta u Š dnevniku.

Istraživači poljsko-nemačke Fondacije Šleski most, koji tvrde da su dnevnik nabavili iz masonske lože, kažu da je blago zakopano u poslednjim danima Drugog svetskog rata, zajedno sa leševima više svedoka. Prema fondaciji, zalihe zlatnih poluga, nakita i kovanica leže na dnu razorenog bunarskog okna u temeljima porušene palate Hohberg, u blizini grada Vroclava, piše Dejli Mejl.

Ako je tvrdnja tačna, blago bi moglo vredeti 1,25 milijardi funti po današnjim cenama.

Roman Furmanjak, predsednik fondacije koja je pronašla lokaciju, tvrdi da je dnevnik napisao Š oficir Egon Olenhauer, koji je bio veza između Š policajaca koji su skrivali blago i bogatih članova Š i njihovih porodica koje su posedovale dragocenosti.

Smatra se da je Adolf Hitler naredio da se u regionu Šlezije sakriju 260 kamiona natovarena dragocenostima, kada se plima Drugog svetskog rata promenila.

Prema Furmanjaku, dnevnik je decenijama bio kod 1.100 godina stare masonske lože pre nego što je predata fondaciji pre 10 godina.

Rekao je da su detalji mogli biti objavljeni tek prošle godine nakon što su svi povezani sa događajima iz dnevnika umrli, a sada izlazeći u javnost pokušava da natera vladu na iskopavanja.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još