REČ STRUČNJAKA: Poremećaj bakterija je okidač za bolest

Da li ćemo da budemo zdravi ili bolesni samo je u izvesnoj meri određeno genima koje nasleđujemo i životnim navikama. Od podjednakog značaja je i uticaj mikroorganizama koji žive u ljudskom telu.

Asistent dr Vladimir Milivojević, gastroenetrolog Kliničkog centra Srbije, kaže da se metoda koja se bavi analizom sastava i funkcije genoma različitih unutrašnjih mikroorganizama naziva metagenomika:

- Pojedini istraživači pretpostavljaju da je hronična infekcija helikobakterijom izvor Parkinsonove bolesti. Međutim, nije utvrđeno da li infekcija aktivira bolest ili je bolest podstiče. Uglavnom, ustanovljeno je da kod bolesnika sa Parkinsonovom bolešću postoji "greška" u sastavu crevnih mikororganizama. Ovi pacijenti, za razliku od zdravih ljudi, imaju manjak "protivupalnih", a višak "pro - upalnih" bakterija.

Brojni naučni dokazi ukazuju da je poremećaj mikroorganizma u crevima povezan sa mnogim patološkim stanjima.

- Na primer, ima naznaka da Kronova bolest i ulcerozni kolitis mogu da budu uzrokovani nedostatkom izloženosti bakterijama, gljivicama i virusima tokom detinjstva, zbog preterane higijene ili upotrebe antibiotika. Ustanovljeno je i da su za 80 odsto karcinoma želuca odgovorne bakterije u crevima. Disbalans među mikorganizmima u organima za varenje vodi čak i u depresivno raspoloženje i anksioznost - kaže dr Milivojević.

Za najmasovnije bolesti današnjice, takođe bi uzrok trebalo tražiti u poremećaju crevne flore.

- Ispitivanje mikrobioma gojaznih osoba otkrilo je siromaštvo određenim bakterijama, usled čega se razvija šećerna bolest. Utvrđeno je i da masna jetra može da nastane kao rezultat neuravnoteženog sastava bakterija u crevima - kaže dr Milivojević.

Sićušni gastrointestinalni organizmi imaju uticaj i na razvoj aterosklerotskog plaka i na moguće komplikacije ateroskleroze. Naime, u crevima je "zapisano" i da li će oboleli od bolesti krvnih sudova da doživi moždani ili srčani udar.

- Određene crevne bakterije proizvode trimetilamin supstancu, koja kada se oksidiše u jetri pogoduje stvaranju ugrušaka - kaže dr Milivojević.

Nekoliko studija uspostavilo je vezu s poremećajem crevne i plućne mikroflore, sugerišući da određeni mikroorganizmi igraju ulogu i u nastanku astme.

O značaju uticaja crevne flore na zdravlje svedoči i činjenica da se pacijentima koji su usled infekcije životno ugroženi radi fekalna transplantacija.

- U slučaju infekcije klostridijom, istraživači su otkrili da se infekcija može uspešno lečiti putem transplantacije stolice, u kojoj se fekalni materijal zdrave osobe prenosi na pacijenta, čime se obnavljaju populacije korisnih bakterija u obolelom crevu.

1.000 VRSTA

Bakterije su najbrojniji mikroorganizmi u ljudskom telu. Procenjuje se da humani mikrobiom ima više od 1.000 različitih vrsta bakterija, a njihova brojnost se kreće između 75 i 200 hiljada milijardi.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još