Vikiliks namerava da ubrza objavljivanje tajnih depeša

LONDON, 11. januara 2011. (Beta-AP) - Vikiliks će ubrzati objavljivanje tajnih depeša američke diplomatije, izjavio je u utorak osnivač te organizacije Džulijan Asanž.

Asanž je to rekao novinarima ispred zgrade suda u Londonu gde su on i njegovi advokati na današnjem ročištu nastojali da spreče njegovo izručenje Švedskoj koja ga traži zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Vikiliks je u novembru 2010. godine počeo da objavljuje tajne depeše diplomatije SAD s podacima problematičnim za Vašington i njegove saveznike.

Tempo izlaženja u javnost depeša koje na svojim stranama objavljuju Njujork tajms (The New York Times), Gardijan (The Guardian), Špigl (Der Spiegel), Mond (Le Monde) i Pais (El Pais) usporen je zbog mnoštva internet napada na portal Vikiliksa, finansijskih nedaća, ali i postupka u Švedskoj protiv Asanža.

Asanaž (39) je rekao da će se to ubrzo promeniti i da će novine širom sveta, kao i neke humanitarne organizacije, početi uskoro da objavljuju tajne depeše američke diplomatije.

Pogledajte još