Savet u pismu podsetio Tadića na probleme korupcije

BEOGRAD, 11. januara 2011. (Beta) - Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije dostavio je predsedniku Borisu Tadiću pismo s konkretnim primerima korupcije sa kojom su se suočili strani investitori i zatražio sastanak s Tadićem povodom mnogobrojnih problema stranih investitora u Srbiji.

Savet je naveo da je 30. decembra 2010. Tadiću uputio pismo u kojem ga podseća na probleme koje su zbog korupcije u Srbiji imali strani investitori.

Dodaje se da je Savet pismo uputio Tadiću u skladu s dogovorom sa konferencije održane 9. decembra 2010. povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, na kojoj je predsednik izjavio da se njemu strani investitori nikada nisu obraćali sa prigovorima da korupcija za njih predstavlja prepreku za ulaganje u Srbiju.

Savet za borbu protiv korupcije je Tadiću dostavio informaciju o slučajevima na koje su tom telu ukazali strani investitori. Oni, kako se navodi, ukazuju na tipične mehanizme sistemske korupcije na koje nailaze kompanije iz inostranstva pokušavajući da ulože sredstva u srpsku privredu.

U pismi Tadiću Savet je kao primere detaljno naveo privatizaciju šećerana, privatizaciju Putnika, preuzimanje akcija Knjaz Miloša i C-marketa, onemogućavanje stranih investicija zbog interesa vlasnika Luke Beograd, preuzimanje akcija Novosti, kao i privatizaciju i stečaj Šinvoza.

Pogledajte još