Kako izaći na kraj s teškim ljudima

Ko su takozvane težine od ljudi? To su oni koje ne možemo da razumemo i čiji nam je način ponašanja stran. Što smo socijalno kompetentniji, to lakše možemo da izađemo na kraj s teškim ljudima, objašnjava bečki psiholog Julija Umek. Evo primera kako da ojačate sopstvenu socijalnu kompetentnost.

Usmerite se na određenu situaciju.
Irski Nobelovac Džordž Bernard Šou (1856-1950) rekao je: "Jedini čovek koji se ponaša razumno je moj šnajder. On mi svaki put uzima meru iznova kada me vidi, dok svi ostali uvek primenjuju mere odranije, misleći da i danas odgovaraju." Upamtite pouku iz ove izreke. Ljudi se menjaju i zato uskladite ponašanje prema situaciji u kojoj se čovek nalazi.

Ne oblikujte druge prema sopstvenoj meri.
Galileo Galilej je rekao: "Čoveka ne možete naučiti nečemu, već mu samo možete pomoći da to otkrije u sebi." Razvijte u sebi volju da volite nekog takvog kakav je. Suzbijte želju da menjate ljude.

Poštujte dostojanstvo drugih.
Uvek svakome pružite mogućnost da sačuva svoj obraz. To znači, poštujete njegovo dostojanstvo i omogućite mu povratak.

Izbegnite negativne misli.
Koristite čarobne reči, kao što su "shvatam", "to je važno za Vas", "dajte da zajedno potražimo rešenje". Izbegavajte izraze za koje znate da će iznervirati drugu stranu. Izražavajte se pozitivno i izbegavajte negativne izjave, kao što su "To ne ide, zato što smo to uvek radili ovako".

Budite melem za duševne rane.
Svako od nas priželjkuje priznanje, naklonost i poštovanje, pa čak i teški ljudi. Shvatite da nisu sve boli na duši izlečive, u nekim srcima postoji mesto koje uvek boli. Možda ste upravo Vi osoba koja ima pravu reč, koja može biti melem za takve duševne rane. 

compress

Pogledajte još