Sve vidnije ekonomske posledice dioksin-skandala

BERLIN, 12. januara 2011. (Beta) - Skandal sa dioksinom u životnim namirnicama u Nemačkoj poprima i sve izraženije ekonomske posledice.

U sredu je objavljeno da je Kina obustavila uvoz svinjskog mesa iz Nemačka, neposredno pošto je u utorak objavljeno da su probe na farmama za uzgoj svinja pokazale da dioksinom nisu zagađena samo jaja i živinsko meso.

Iako je najpre saopšteno da dioksinom zagađeno svinjsko meso nije dospelo u lanac ishrane, mediji u sredu navode da je meso od oko 100 životinja od kraja decembra ipak u prodaji.

Još prošle nedelje je uvoz svinjskog mesa zabranila Južna Koreja, dok je Rusija uvela oštrije kontrole nemačkog živinskog i svinjskog mesa. Pri tome ruske vlasti nisu isključile mogućnost da bi moglo da dođe i do obustave uvoza.

Na dioksin-skandal reagovale su i vlasti Velike Britanije povlačeći iz prodaje svu hranu proizvedenu uz korišćenje jaja uvezenih iz Nemačke koja bi mogla da budu zagađena dioksinom. Reč je o količini od 14 tona jaja.

Trenutno je u Nemačkoj zabranjena prodaja proizvoda sa 490 farmi. Prošle nedelje je bilo zatvoreno do 5.000 farmi širom zemlje, prevashodno u saveznoj pokrajini Donja Saksonija.

Pogledajte još