Turski hirurg Sonmez pred istražnim sudijom

ISTANBUL, 12. januara 2011. (Beta) - Turski hirurg Jusuf Sonmez koji je uhapšen u Istanbulu zbog sumnje da je umešan u trgovinu organima na Kosovu, u sredu treba da bude izveden pred istražnog sudiju, javljaju turski mediji.

Sonmez (53) poznat i pod nadimkom "Doktor Frankeštajn" uhapšen je u utorak uveče u Istanbulu na osnovu Interpolove poternice zbog sumnje da je učestvovao u operacijama vađenja organa na Kosovu i u Azerbejdžanu kao deo međunarodne mreže trgovaca ljudskim organima.

Sonmezov advokat Husein Sevim izjavio je, kako prenosi turska štampa, da je njegov klijent priveden zbog "optužbi na Kosovu". Misija EU na Kosovu, Euleks, saopštila je da još nije poznato da li će Sonmez biti izručen Kosovu.

"Hapšenje je izvršeno na osnovu poternice Okruznog suda u Prištini u vezi sa takozvanim slučajem Medikus. Tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova blisko sarađuje sa turskim pravosudnim organima kada je u pitanju istraga koja se vodi na Kosovu", rekla je portparolka Euleksa Irina Gudeljević za KiM Radio iz Čaglavice.

Agencija Frans pres podseća da je Sonmez u više navrata privođen u Turskoj zbog nelegalne transplatacije organa i sumnjivih radnji, ali da je 2005. godine izbegao zatvor pošto je te godine stupila na snagu amnestija. Turski lekar je, međutim, 2008. godine u odsustvu osuđen na osam godina zatvora, piše turska štampa.

Pogledajte još