Gradiva

"Gradiva" je priča o Džonu Loku (James Wilby) istoričaru umetnosti koji boravi u Marakešu sa svojom sluškinjom i ljubavnicom Belkis (Dany Verissimo). 

Tokom rada na studiji o umetniku Eženu Delakroa, Lok stalno susreće vitku eteričnu figuru devojke u gradskoj medini, koja ga zavodljivo uhodi kroz živopisne ulice i neprestano nestaje medju zidinama. Zatim susreće Anatolija (Farid Chopel), samostalnog trgovca umetninama i učitelja orijentalne kulture za početnike koji ga opseda svojim pričama. Belkis upozorava Loka da se drži podalje od ovih neobičnih likova, ali on burno odbija njene strepnje, ne shvatajući da se duhovi poigravaju s njim i da ga vode pravo u bezizlaznu i opasnu psiho-seksualnu igru.

"Gradiva", koju je Rob Grije snimio u svojoj 85. godini, predstavlja istraživanje za njega gotovo klasične teme: zapadnog čoveka koji prolazi kroz lavirinte tragajući za nepoznatom ženom i ispitujući privlačnost, erotičnost i egzotiku orijentalne kulture. Kao i u svojim knjigama, reditelj se ne poziva na neki postojeći svet, već svet njegovih romana i filmova nastaje u dodiru publike s njima. Istraživanje granica seksualnosti i bajkoviti elementi puštaju da vas film preuzme i vodi.

Pogledajte još