Srbija Hrvatskoj dostavlja spise o slučaju Purda

ZAGREB, 12. januara 2011. (Beta) - Srpsko tužilaštvo za ratne zločine dostaviće hrvatskom tužilašstvu na razmatranje kopiju spisa u slučaju hrvatskog veterana Tihomira Purde koji je u pritvoru u BiH, po poternici Srbije.

To je dogovoreno na sastanku Mešovite komisije Srbije i Hrvatske za pripremu i razmenu spiskova optuženih ili osuđenih u Zagrebu na kojem su učestvovali ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Dražen Bošnjaković, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić.

Na sastanku je zaključeno da će hrvatskoj strani u roku od sedam dana biti ustupljeni do sada sistematizovani podaci o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima SFRJ i SRJ pre 2003. vođen postupak i doneta presuda ili se vodi istraga za krivična dela ratnih zločina što je rezultiralo raspisavanjjem međunarodne ili interne poternice.

Na sastanku je postavljeno i pitanje hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše SFRJ vođen postupak radi krivičnog dela oružane pobune i dela protiv ustavnog poretka bivše SFRJ te će se u odnosu na njih pokrenuti inicijativa za dopunu srpskog zakona o amnestiji iz 2001. godine, na način kako je to već regulisano u Hrvatskoj.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.