U Srbiji ima genetski modifikovanog semena

BEOGRAD, 12. januara 2011. (Beta-Ecotopia) - Ekološki pokret Novi Sad optužio je u sredu ministra poljoprivrede Sašu Dragina da je obmanuo javnost tvrdnjama da u Srbiji nema genetski modifikovane hrane i dodao da firma MK Grup uvozi genetski modifikovano seme i herbicide.

Tvrdnje Ekološkog pokreta je, međutim, odbacila MK Grupa.

Ekološki pokret, u saopštenju dostavljenom agenciji Beta, tvrdi da Dragin zna da je MK Grupa od 2007. godine "zvanični uvoznik genetski modifikovanog semena i herbicida od (američke) Monsanto korporacije na osnovu javno potpisanog ugovora od 16. maja te godine".

"Genetski modifikovano seme se i danas javno uvozi, distribuira i uzgaja u Vojvodini, o čemu je celokupna javnost upoznata kroz režirano uništavanje samo dela zasejanih parcela sa genetski modifikovanom sojom u opštini Odžaci prošle godine", navodi se u saopštenju.

MK Grupa je, međutim, negirala navode da od američke firme uvozi genetski modifikovano seme, a Dragin je za medije izjavio da dok je na poziciji ministra u Srbiji neće biti genetski modifikovane hrane i semena.

Pogledajte još