Evropa ne sme zataškati zločine nad Srbima

BANJALUKA, 12. januara 2011. (Beta) - Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je u sredu u Banjaluci da Evropa ne sme zataškati zločine koji su počinjeni nad otetim Srbima na Kosovu niti trgovinu ljudskim organima u "žutoj kući".

Odalović je izrazio uverenje da će evropske institucije, poput Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, "znati da daju odgovore i preporuke koji će imati obavezujući karakter da se istraže svi navodi i sprovede nepristrasna istraga koja će utvrditi sve činjenice o događajima, o broju ubijenih, načinu na koji su stradali i gde su sahranjena tela otetih Srba sa Kosova i Metodije".

Prema njegovim rečima, Srbija i vladina Komisija za nestala lica godinama pokušavaju da dokažu informacije o trgovini ljudskim organima Srba sa Kosova u "žutoj kući" u Albaniji, koje je objavila bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Nakon što je položio venac na Spomen-kosturnicu na banjalučkom Novom groblju, Odalović je novinarima kazao da je važno da se utvrdi puna istina o dešavanjima na Kosovu od dolaska međunarodne mirovne misije, te da se utvrdi kako su međunarodne snage dozvolile da se u vreme njihovog mandata desi najveći progon Srba sa Kosova i Metohije.

U Banjaluci se održava sastanak Operativnog tima Republike Srpske za traženje nestalih lica i Komisije Vlade Srbije za nestala lica, na kojem bi trebalo da budu definisani zajednički ciljevi u procesu traženja nestalih osoba na području bivše Jugoslavije.

Pogledajte još