Đelić: Srbija koordinator za Dunavsku strategiju

BRISEL, 12. januara 2011. (Beta) - Srbija je na sastanku Evropske komisije i zemalja Podunavlja u Briselu u sredu određena za koordinatora Dunavske strategije u oblasti transporta, ekonomije znanja, i bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala, izjavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Srbija će sektor transporta Dunavske strategije koordinirati uz partnerstvo sa Slovenijom, ekonomije znanja sa Slovačkom, a s Nemačkom će voditi polje bezbednosti i suzbijanja kriminala u sklopu strategije razvoja ekonomije, transporta, turizma, kulture u 14 podunavskih zemalja.

Evropski komesar za regionalnu saradnju Johanes Han je izjavio da je za ovaj temeljiti program razvitka plovidbenog puta i područja uz jednu od najvećih reka Evrope, obezbeđeno stotinu milijardi evra u fondovima EU za regionalni razvoj.

Po rečima Đelića, pored sredstava u fondovima EU, projekte za Dunavsku strategiju će finansirati Evropska investiciona banka i druge međunarodne finansijske organizacije.

Đelić, koordinator Srbije za Dunavsku strategiju, ocenio je da je davanje saglasnosti da Srbija, iako nije članica EU, zajedno sa Slovenijom, Slovačkom i Nemačkom, koordinira tri važna sektora tog najambicioznijeg makroregionalnog programa u Evropi, predstavlja veliko priznanje Srbiji.

Pogledajte još