Veliki igrač i dobar čovek - Bora Kostić

BEOGRAD, 12. januara 2011. (Beta) - Komemoracija povodom smrti proslavljenog fudbalera Crvene zvezde Borivoja Bore Kostića održana je na stadionu tog kluba u Beogradu.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, uprave Zvezde, mnogi fudbalski radnici iz domaćih klubova, Fudbalskog saveza i nekadašnji i sadašnji igrači Zvezde.

Predsednik Skupštine Crvene zvezde Svetozar Mijailović rekao je da je Bora Kostić bio prava zvezdina zvezda, iako nije formalno proglašen.

"Bora je bio zlatna levica Crvene zvezde i reprezentacije. Sa pravom su golmani strahovali od njegovog udarca. Bio je dobar čovek, poštovan, cenjeni trener i vaspitač. Njegovo ime biće utkano u klub", rekao je Mijailović.

Bivši fudbaler Zvezde Dragoslav Šekularac jedva je zadržavao suze govoreći o bivšem saigraču, zahvalivši mu što je od njega napravio cenjenog igrača.

"Svi znamo da je Bora bio dobar čovek, suprug i otac i veliki golgeter. Bio je izvanredan igrač, znao je da se nađe u dobroj poziciji i nije često promašivao. Njegovi golovi podigli su moj ugled kod fudbalera. On je ušao u istoriju Zvezde, srpskog i jugoslovenskog fudbala", rekao je Šekularac.


Kostić je odigrao ukupno 580 utakmica za Zvezdu i postigao 539 golova. Osvojio je četiri šampionske titule i tri Kupa i jedan je od najboljih strelaca svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije.

"Kada u nekim utakmicama pred kraj nismo uspeli da postignemo gol, ja i saigrači smo padali na 20 metara od gola, pošto smo znali da će Bora iz dva, tri slobodna udarca postići pogodak. Dati 500 golova nije mala stvar", dodao je on.

Kostić je debitovao za reprezentaciju u septembru 1956. godine i odigrao 33 utakmice i postigao 36 golova. Sa državnim timom osvojio je zlatnu olimpijsku medalju 1960. godine u Rimu i iste godine srebro na Kupu nacija.

Kostić je umro 10. januara ove godine u 81. godini posle duge i teške bolesti. Opelo će biti obavljeno u 15 sati u kapeli na Novom groblju u Beogradu, a sahrana pola sata kasnije.

Pogledajte još