RECEPT ZA DUGOVEČNOST: Gi puter - izvor zdravlja i lepote

Jugoistočna Azija rasadnik je recepata za dugovečnost. Narodima koji žive na tom gusto naseljenom prostoru od davnina su bila poznata lekovita svojstva pojedinih namirnica, a za većinu njih zapadni svet čuo je tek u novije doba. Visoko mesto u čudotvornoj azijskoj kolekciji zauzima gi, prečišćeni puter. U Indiji i Pakistanu, zemljama u kojima se najviše koristi, ima više naziva, a svaki bi mogao da bude sinonim za eliksir. Za razliku od savremene, nauka o dugom i zdravom životu koju propagira ajurveda prilično je blagonaklona prema ovoj vrsti putera. Problem verovatno nastaje zbog činjenice da reč "gi" u najslobodnijem prevodu znači "maslo". No, nije tako strašno kao što zvuči.

Gi se dobija termičkom obradom sirovog, neslanog putera tako što se uklone mlečne belančevine i voda. Rezultat je mast prijatnog mirisa, zlatnožute boje, bez laktoze. Važno je istaknuti da je gi bogat takozvanim dobrim masnoćama, među kojima dominiraju omega 3 i omega 6 masne kiseline. Sadrži i kiseline koje poseduju antibakterijska i antikancerogena svojstva, kao i vitamine A, D, E i K.

Dugo su zasićene masti smatrane neprijateljima organizma, ali su detaljna proučavanja koja su vršena prethodnih godina pokazala da su one od suštinske važnosti za optimalno zdravlje. Između ostalog, utiču na smanjenje naslaga na arterijama i nivo holesterola, ubrzavaju metabolizam, što pogoduje gubitku kilograma, i "podmazuju" vezivno tkivo čineći telo fleksibilnijim.

Svim tim svojstvima može da se pohvali i junak naše priče. Pored toga, ajurveda tvrdi da gi štiti od mnogih bolesti, poboljšava probavu i apsorpciju hranljivih materija, a veruje se i da podstiče rad mozga i nervnog sistema.

Prečišćeni puter spada u lako svarljive masnoće i snabdeva organizam energijom tokom čitavog dana. Održava ravnotežu u stomaku, utiče na kvalitet pamćenja i učenja, usporava starenje i podiže celokupni imunološki sistem. Kod spoljne upotrebe smiruje iritirane sinuse, pomešan sa medom zaceljuje rane i upalne procese, a u kombinaciji sa ruzmarinom ili kamilicom postaje najbolji asistent masera. Preporučuje se sportistima, jer se zdrave masnoće lako apsorbuju direktno kroz jetru i sagorevaju kao čista energija.

Gi imaju svoju primenu i u kuhinji

Gi se sve češće koristi u kuhinji kao zamena za ulja i ostale masnoće, ali i kao dodatak jelima i namaz umesto klasičnog putera i margarina. Pogodan je za prženje, jer se ne raspada na visokim temperaturama, i zadržava prirodni ukus.

Štaviše, nutritivni kvaliteti ostaju nepromenjeni čak i kada se ugreje, pa je to svakako jedna od najboljih vrsta masti koje se danas koriste prilikom termičke obrade hrane. Kao primer može se navesti povrće dinstano na giju, koje, tvrde sladokusci, predstavlja praznik za čula.

No, kako ni u čemu ne valja preterivati, treba imati na umu da preterana konzumacija gija može da obriše povoljan učinak, čak da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Poslednjih godina rasprostranjena je primena gija u medicini i kozmetici, jer ima sposobnost da upija lekovita svojstva biljaka i da ih pojačava. Idealan je za negu kože u hladnijim periodima godine, posebno ako je suva i zrelija. Štiti lipidni sloj na površini i ne zatvara pore, a već smo pomenuli da ima i protivupalno dejstvo. Istraživanja su pokazala da ublažava posledice psorijaze, ljuštenje kože, svrab i ostale iritacije. Oslobođen čvrstih komponenti mleka, licu će podariti svežinu i sjaj. Održava balans hormona i vlažnost kože, što je bilo sasvim dovoljno da postane pripadnik "elitnih jedinica" kozmetičke industrije.

Tajne gija odavno je otkrila rijaliti-zvezda Kortni Kardašijan, koja svakog jutra čim ustane uzima kašičicu rastopljenog putera, kao što mnogi koriste med. Sačeka dvadesetak minuta, popije čašu vode, a onda doručkuje. Gi koristi i u svakodnevnoj ishrani. Jednom prilikom objasnila je da je njena majka Kris Džener sama pravila prečišćeni puter, čemu ju je naučila bivša svekrva.

Ako može čuvena "mamadžerka", možete i vi. Lako se priprema. Sve što vam je potrebno je neslan i visokokvalitetan maslac. Stavite ga u lonac i zagrevajte na laganoj vatri da se otopi. Kada se zagreje, na površini će početi da se stvara bela pena koju treba ukloniti kašikom.

Posle nekog vremena postaće proziran. Tekstura, boja i ukus zavise od kvaliteta putera koji se koristi, izvora mleka i dužine vrenja. Kada se ohladi, procedite ga kroz gazu i sipajte u teglu.

Možete mu dodati i začinsko bilje, ako želite. Čuvajte ga u tamnom prostoru na sobnoj temperaturi. Rok trajanja je neograničen, bar dok se ne otvori pakovanje.

Izvor: Hellomagazin.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još