Strategija za članstvo u EU

Realni rast našeg bruto društvenog proizvoda, po prosečnoj stopi od 5,4 odsto godišnje u poslednjih šest godina, najviši u regionu

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je juče u Skupštini Vojvodine, na prezentaciji Strategije održivog razvoja Srbije, da je taj dokument jedan od uslova za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Strategija održivog razvoja, pored toga što vodi uravnoteženju ekonomskih i socijalnih ciljeva društva i zaštiti životne sredine, treba da unapredi ukupan kvalitet života svih građana Srbije, kazao je Đelić. 

On je naveo da je realni rast našeg bruto društvenog proizvoda, po prosečnoj stopi od 5,4 odsto godišnje u poslednjih šest godina, najviši u regionu. Strategija projekta predviđa analizu međusektorskih i sektorskih strategija koje već postoje u ministarstvima, kao i završenu analizu Strategije lokalnog održivog razvoja, koju je izradila Stalna konferencija gradova i opština, rekao je Đelić. Kako je istakao, na osnovu te analize, projekat izrade nacionalne strategije biće baziran na pojedinim aspektima ekonomskog razvoja i na njegovo usaglašavanje s rešavanjem pratećih socijalnih problema i problema zaštite životne sredine. Ujedno, biće izvršena i međusektorska analiza − veza između životne sredine i socijalnih pitanja i odnos između životne sredine i ekonomskog razvoja, rekao je Đelić. 

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin istakao je da 30 odsto domaćih zakona treba uskladiti sa zakonima EU, a najveći broj akata odnosi se upravo na pitanje zaštite životne sredine i održivog razvoja. On je naglasio da je potpisivanjem Kjoto protokola Srbija obavezana da svoje standarde i ulaganja usmeri ka razvoju čistih tehnologija, čime ćemo budućim pokolenjima prirodu vratiti bolju i zdraviju nego što smo je uzeli. Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da se naš odnos prema budućim generacijama ogleda u tome kakvu ćemo životnu sredinu ostaviti potomcima i istakao da našoj deci treba da ostavimo okruženje najmanje onakvo kakvo smo i zatekli. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još