Dudina lekcija Obradoviću

Muk u Kifisiji, pesma u Pireju. Olimpijakos je u OAKA areni pobedio Panatinaikos 61:65! Dušan Ivković je otišao u goste kod kuma Željka Obradovića i uzeo mu bodove, Vasilis Spanulis je bacio senku  na Dimitrisa Dijamantidisa i ostatak svog doskorašnjeg kluba, a srpski trojac Teodosić - Erceg - Nesterović je pred krcatim "zelenim" tribinama održao čas borbenosti Focisovoj družini.

U OAKA areni na terenu se igrala očekivano tvrda utakmica, dok je na tribinama bilo neočekivano mirno (do 26. minuta kada je došlo do petominutnog prekida na insistiranje sudija). Dok su se igrači dva najveća grčka rivala teško borili za svaki napad, navijači su, ako se izuzme nekoliko zapaljenih baklji i povremeni laseri, bili na nivou zadatka - jednoglasno su vodili svoj Panatinaikos.

Meč je otvorio duel dvojice najjačih centara Burusisa na jednoj i Batista na drugoj strani, koji su u prvih deset minuta najviše doprineli svojim timovima. Teško se dolazilo do uspešno organizovanog napada, niko nije mogao da stigne do osetnije prednost (12:9 bila je najveća razlika u korist domaćina). Ulazak Teodosića i Tepića, "tek" u 7. minutu, doneo je nešto bržu igru, a Miloš je uskoro trojkom i asistencijom Nesteroviću doveo Olimpijakos do 1. vođstva - 18:21 (12 minut).

Zanimljivo je da su "zeleni" sa linije 6.75 metara u prvom poluvremenu šutirali retko (2/4), kao i da su crveno-beli igrali odbranu iznad svojih dosadašnjih mogućnosti čime su dobro zadržavali šutera kakav je Dimitris Dijamantidis (prve poene dao u 13. minutu sa penala).

Panatinaikos je održavao svoju domaćinsku dominaciju. Tenzija se podigla posle namerne lične greške Drua Nikolasa u 15. minutu posle čega su Burusis i Erceg opet preuzeli vođstvo (27:29). Međutim, već u sledećem napadu tehničku je zaradio i trener Olimpijakosa Dušan Ivković (zbog prigovora) - što je vratilo Panatnaikos u plus - 31:29, a potom i maksimalnih 34:29.

Napetost je bila prisutna, a u njoj se najbolje snašao Zoran Erceg, koji je sa četiri vezana poena stigao PAO (34:34) i otvorio seriju crveno-belih koju su nastavili Jotan Halperin (34:36 poluvreme) i Miloš Teodosić (36:41).

Seriju srpskog para iz Pireja pomagali su povremeno Halperin i Nesterović, ali je kao grom iz vedra neba sa strane Panatinaikosa stigao razigrani Dru Nikolas. Amerikanac kao da je igrao sam protiv petorice pritivničkih igrača. Bio je nezaustavljiv i sa 15 postignutih poena za deset minuta održao je svoj tim u ravnopravnoj igri (49:48). Šut Jotana Halperina, uz zvuk sirene, poslao je obe ekipe na poslednji dvominutni odmor - 49:51.

Početak četvrte četvrtine ličio je na potpuni debakl košarke. Za 5.40 minuta obe ekipe postigle su samo dva poena iz igre (Panatinaikos) - sve ostalo ubacivalo se u obruč sa linije slobodnih bacanja. 

A onda je, u 36. minutu (54:53), došlo do uobičajnih problema. Scena koja je postala uobičajna na susretima Panatinaikosa i Olimpijakosa, samo što se ovog puta reagovalo na prvi incident - na teren je bačena baklja koja je pogodila Papalukasa dok je razgovarao sa sudijom. Na predlog arbitra trener Dušan Ivković je povukao svoju ekipu sa terena.

Kada su se delegati, kroz pet minuta, usaglasili da će isprazniti dvoranu ako bude još problema igrači Olimpijakosa su se vratili na teren i nastavili utakmicu. Drama i tenzija kao da je pomogla gostima, odnosno odmogla domaćinu koji u nastavku nije mogao da se sastavi. Od poslednjeg izjednačenja (58:58) izabranici Dušana Ivkovića napravili su seriju 0:7, stigli do najveće prednosti 58:65 i samim tim do prve velike pobede u sezoni nad najvećim rivalom - 61:65!

U Olimpijakosu Nesterović je dao 17 poena, Erceg i Teodosić po 10 poena. Marko Kešelj nije ulazio u igru zbog povrede skočnog zgloba. U Panatinaikosu najefikasniji su bili Nikolas sa 15 i Sato sa 13 poena.

Izvor: www.kosarka.rs

Pogledajte još