I Somboled povećava cenu mleka

BEOGRAD, 13. januara 2011. (Beta) - Somboled će od petka povećati cenu mleka za dva dinara po litru, dok će cene mlečnih proizvoda ostati iste, rečeno je agenciji Beta u toj somborskoj mlekari.

Kako su naveli u Somboledu, odluka o poskupljenju doneta je pošto je u decembru 2010. povećana otkupna cena mleka od 10 do 12 odsto, odnosno u proseku za 2,7 dinara po litru.

"Somboled prati kretanja otkupnih cena mleka na tržištima u regionu i Evropskoj uniji, koje godinu dana unazad beleže neprekidan rast, a predviđanja industrije govore kako će otkupne cene mleka nastaviti da rastu i u prvom kvartalu 2011. godine", naveli su u Somboledu.

Ukoliko budu rasle cene energenata, istakli su u mlekari, mogu se očekivati nova povećanja maloprodajnih cena mleka i mlečnih proizvoda tokom 2011. godine.

Prema Somboledovom cenovniku u koji je agencija Beta imala uvid, cena litra svežeg mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od sutra će biti 69,12 dinara, dugotrajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti kostaće 81 dinar po litru, a cena trajnog mleka sa sedam vitamina biće 86,4 dinara.

Pogledajte još