OŠTRA REAKCIJA PREDSEDNICE VLADE ANE BRNABIĆ: Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić, oglasila se danas posle odluke komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je odlučila da iz trećeg razreda gimnazija isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog zbirku "Tražim pomilovanje".

- Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka - napisala je predsednica Vlade na svom Tviter profilu.

Povodom odluke komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da to nije konačna odluka i istakao da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maskimović u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost.

Kako je istakao, radi se o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji.

- Sigurno kao ministar neću dozvoliti da bude smanjen, nego se zalažem da se apsolutno njeno učešće u školskom programu poveća, ne samo nje, već i drugih velikih pesnika. Ovu moju odluku sam preneo i Zavodu i Savetu - rekao je ministar za Tanjug.

Izvor: Blic.rs
Foto: CMC

Pogledajte još