Karadžić sugerisao da su Muslimani pucali na decu

HAG, 13. januara 2011. (Beta) - Optuženi Radovan Karadžić sugerisao je u četvrtak na suđenju pred Tribunalom u Hagu da su muslimanske snage u julu 1992. pucale na konvoj sa decom iz Sarajeva, a zatim granatirale groblje tokom pogreba dvoje poginule dece.

Tadašnji predsednik Republike Srpske time je, u unakrsnom ispitivanju, opovrgavao svedočenje britanskog novinara Džeremija Bouena da su i na konvoj i na groblje vatru otvorile srpske snage. Bouen koji je u to vreme bio dopisnik televizije Bi-Bi-Si iz Sarajeva, ostao je, međutim, pri svom iskazu.

Svedok je potvrdio da je "glasine" o napadima Armije BiH na sopstveno stanovništvo čuo od pripadnika Unprofora, uključujući i bliskog saradnika tadašnjeg komandanta "plavih šlemova" Luisa Mekenzija, ali da nikada nije video dokaze.

Na pitanje Karadžić na osnovu čega tvrdi da je na konvoj autobusa kojim je pokušana evakuacija dece iz Sarajeva u julu 1992, pucano sa srpkih položaja, Bouen je odgovorio da je vatra otvorena van teritorije pod muslimanskom kontrolom.

Karadžić je negirao odgovornost Vojske RS i za artiljerijski napad na sarajevsko groblje tokom pogreba poginule dece, nekoliko dana kasnije. U tom napadu, ranjena je baba devojčice ubijene u konvoju.

Pogledajte još