Mogući rast inflacije u EU

BERLIN, 13. januara 2011. (Beta-AP) - Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Žan-Klod Triše upozorio je u četvrtak da bi inflacija u EU mogla da premaši zacrtane projekcije i pozvao vlade da se ozbiljnije angažuju u borbi sa dužničkom krizom.

ECB je i u januaru zadržala referentnu kamatnu stopu na jedan odsto, što je 20. mesec zaredom da je kamata na istom nivou. Banka je odlučila da ne menja referentnu kamatu iako je infalcija u državama članicama evrozone u decembru dostigla 2,3 odsto, što je najviše za poslednje dve godine.

Evropska centralna banka, pored ostalog, ima i mandat da inflaciju u evrozoni drži ispod dva odsto. Podizanje referentne kamatne stope jeste sredstvo za kontrolu inflacije, ali s druge strane to može negativno da se odrazi na privredni rast.

Na pitanje koliko je važno da evropske zemlje što pre intervenišu u monetarnoj politici, Triše je odgovorio da je u ovom trenutku sve hitno. Sastanak izvršnog odbora ECB-a prvi je od kako je Estonija 1. januara postala članica evrozone.

Pogledajte još