Somboled povećao cenu mleka za dva dinara po litru

BEOGRAD, 14. januara 2011. (Beta) - Somborski Somboled danas je povećao cenu mleka za dva dinara po litru, dok su cene mlečnih proizvoda ostale iste.

Kako je agenciji Beta rečeno u Somboledu, odluka o poskupljenju doneta je pošto je u decembru 2010. povećana otkupna cena mleka od 10 do 12 odsto, odnosno u proseku za 2,7 dinara po litru.

"Somboled prati kretanja otkupnih cena mleka na tržištima u regionu i Evropskoj uniji (EU) koje godinu dana unazad beleže neprekidan rast, a predviđanja industrije govore kako će otkupne cene mleka nastaviti da rastu i u prvom kvartalu ove godine", naveli su u Somboledu.

Ako budu rasle cene energenata, istakli su u somborskom proizvođaču mlečnih proizvoda, mogu se očekivati nova povećanja maloprodajnih cena mleka i mlečnih proizvoda tokom 2011.

Prema Somboledovom cenovniku u koji je agencija Beta imala uvid, cena litra svežeg mleka sa 2,8 odsto mlečne masti sada je 69,12 dinara, dugotrajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti košta 81 dinar po litru, a cena trajnog mleka sa sedam vitamina je 86,4 dinara.

Mlekara Somboled godišnje otkupi oko 48 miliona litara mleka, navodi se na kompanijskom sajtu www.somboled.rs.

Somboled je deo hrvatske kompanije Dukat, koja se od 2007. godine nalazi u sklopu Laktalis (Lactalis) grupe, treće po veličini i snazi mlečne kompanije i najvećeg proizvođača sireva u svetu.

Cene mleka i mlečnih proizvoda već su od 10. januara povećali kompanija Imlek i Subotička mlekara, a od subote, 15. januara, cene bi trebalo da poveća i Šabačka mlekara.

Imlek, koji je najveći snabdevač mlekom i mlečnim priozvodima na srpskom tržištu, povećao je cene mleka za dva dinara po litru i mlečnih proizvoda za dinar po litru. Subotička mlekara u rasponu od dva do 3,5 odsto.

Pogledajte još