Klubovi traže manje reprezentativnih utakmica

ŽENEVA, 13. januara 2011. (Beta) - Vrhunski evropski klubovi spremaju se za žestoke pregovore sa FIFA, u kojima će tražiti smanjenje broja utakmica državnih reprezentacija.

Predsednik Udruženja evropskih klubova, Karl Hajnc Rumenige rekao je u Ženevi da FIFA mora da shvati da klubovi plaćaju igrače, koji se posle "potpuno isprazne", jer se broj reprezentativnih utakmica samo povećava.

"Moramo da zaustavimo ovaj trend da se stalno traži još i još. Stvarno se nadam da je FIFA spremna to da prihvati. Govorimo o našim igračima, a njih ne plaća ni FIFA, ni bilo ko drugi. To je pravna činjenica i to mora da se prihvati", rekao je Rumenige.

Nekadašnji nemački reprezentativac priznao je da će se verovatno sukobiti sa predsendikom FIFA Sepom Blaterom po pitanju napetosti između reprezentacija i klubova.

Udruženje klubova broji 197 članova. Oni će se februara sastati na redovnom polugodišnjem sastanku u Ženevi da bi sastavili strategiju uticanja na reprezentativni raspored FIFA, koji je napravljen do 2014. godine.

Kalendar se sastavlja na četiri godine za reprezentativne utakmice, a FIFA zahteva da klubovi širom sveta puštaju svoje najbolje igrače.

U 2011. godini zaštićeno je 10 termina za reprezentativne utakmice, kao što su kvalifikacije za Evropsko prenstvo, kao i dodatna tri datuma za prijateljske mečeve u februaru, junu i avgustu.

Klubovi moraju da puštaju igrače i na Azijski kup, koji se trenutno igra u Kataru, zatim za severnoamerički Zlatni kup u SAD, kao i Kopa Amerika, koji je na programu u Argentini u julu.

Pogledajte još