Kadijević dao intervju HTV

ZAGREB, 15. novembar 2007. (FoNet) - Bivši ministar odbrane SFRJ i načelnik generalštaba JNA Veljko Kadijević, u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, u intervjuu za HTV izjavio je da JNA nije izzvršila agresiju na Hrvatsku.

"Dnevnik" HTV objavio je sinoć isečke iz jednosatnog intervjua s Kadijevićem, njegovog prvog medijskog istupa za hrvatske medije posle rata, koji je u Moskvi vodio novinar Josip Šarić.

Dan ranije, beogradski RTS objavio je intervju s Kadijevićem u kojem on optužuje Stipu Mesića da je početkom 90-ih lobirao da se uhapse Milošević i Tuđman kako bi on preuzeo vlast u Hrvatskoj.

- Znam da je predstava o meni u Hrvatskoj sasvim negativna. I u Srbiji nacionalisti smatraju da je trebalo da iskoristim mogućnost da fizički uništim Hrvatsku. Zbog toga sam za srpski narod veleizdajnik, a u Hrvatskoj sam pojam zla i ratni zločinac - rekao je Kadijević.

- Možda mi nećete vjerovati, ali za "Ovčaru" sam saznao kada sam već bio u penziji - rekao je Kadijević.

Intervju s Kadijevićem HTV će objaviti narenih dana, najavljuje "Jutarnji list".

Iako se u novinarskim krugovima spekulisalo o tome koliko je HTV platio intervju i da je Nova TV Kadijeviću nudila blanko ček da preotme HTV ekskluzivni intervju s optuženim generalom, urednica Informativnog programa HTV Hloverka Novak-Srzić je to demantovala.

- Nismo ništa platili Kadijeviću - izjavila je Novak-Srzić.

S obzirom da se Kadijević traži i preko poternice Interpola, novinar Šarić je rekao da je bilo "komplikovano" stupiti s njim u kontakt.

"Rusi ne izručuju, ali hapse osobe koje traži Interpol. Stoga su ljudi oko Kadijevića bili vrlo oprezni, nekoliko puta su nas proveravali pre nego što smo se sastali i dogovori su trajali oko mesec dana. Intervju s Kadijevićem vođen je u zgradi u centru Moskve", navodi zagrebački list.

On je takođe rekao da Kadijević sa svoje 82 godine govori suvislo, da je uveren u ono što govori i da smatra nije pogrešio ni u čemu.

Pogledajte još