Sudija Moreno priznao da je krijumčario heroin

NJUJORK, 14. januara 2011. (Beta-AP) - Bivši fudbalski sudija Bajron Moreno priznao je krivicu u postupku koji se protiv njega vodi zbog krijumčarenja heroina, izjavio je portparol javnog tužioca SAD Robert Nardosa.

Morenu preti kazna od pet godina zatvora, ali termin njenog izricanja još nije određen.

Nekadašnji ekvadorski sudija je uhapšen u septembru na aerodromu "Džon Kenedi" u Njujorku gde je doneo heroin iz rodne zemlje.

Moreno je i ranije izazivao kontroverze. Njegova sudijska karijera ostaće upamćena po utakmici osmine finala na Mundijalu 2002. godine u kojoj je domaća Južna Koreja posle produžetka eliminisala Italiju pobedivši je sa 2:1.

Moreno je u produžecima isključio kapitena "azura" Frančeska Totija, koji je navodno simulirao prekršaj, zatim je zbog ofsajda poništio gol Damijana Tomasija, koji bi Italiji doneo četvrtfinale, a potom je svirao najstrožu kaznu za Južnu Koreju.

Golman Italije Đanluiđi Bufon odbranio je taj penal, ali je An Jung-Hvan pogotkom u 117. minutu obezbedio pobedu Južnoj koreji,

Fudbalski savez Ekvadora godinu dana kasnije Morena je suspendovao na 20 utakmica, pošto su se na njegove odluke tokom duela Lige de Kito I Barselone žalila oba kluba.

Taj meč Moreno je produžio čak 11 minuta, pa je Liga de Kito uspela da od zaostatka 2:3 rezultat preokrene na 4:3.

Ubrzo potom Moreno je i okončao sudijsku karijeru.

Pogledajte još