Cinema Komunisto

Dokumentarni film "Cinema Komunisto" u režiji Mile Turajlić istražuje nastanak jugoslovenskog "Holivuda Istoka", zlatno doba i propast Filmskog grada u Beogradu i način na koji je Titova ljubav spram filma i njegovo direktno učešće u produkciji stvaralo priču o Jugoslaviji na filmskom platnu.

“Cinema Komunisto“ nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije. Pomoću retko viđenih scena iz desetina zaboravljenih jugoslovenskih filmova, kao i ekskluzivnih arhivskih snimaka sa snimanja filmova i Titovih privatnih projekcija, ovaj film sklapa sliku o našoj zemlji, onu zvaničnu koja se vidi na ekranu, i onu skrivenu, iza scene.

Dodatni sjaj celoj priči daju filmske zvezde kao što su Ričard Barton, Sofija Loren i Orson Vels koji nastupaju u velikim produkcijama koje finansira država. O tome kako je istorija Jugoslavije kreirana na filmskom platnu govore Titov lični kinooperater, koji mu je puštao filmove svake večeri tokom 30 godina, Titov omiljeni režiser, najpoznatiji glumac iz partizanskih filmova, i direktor filmskog studija koji ima tajne veze sa policijom.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.